TERMÉSZETKÖZELI SPORTTÁBOR

Nyári művészeti-természetközeli sporttábor 2015.06.22-06.26

A tábor helyszíne: Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, Kisvárda

A tábor szervezői, egyben tanárai: Agárdi Gáborné, dr. Gulácsyné Turi Erika Erzsébet, Vida Szűcs Mária

A kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola nyári tábora két tevékenységre épült, a közös művészeti foglalkozásokra, és a főként szabadtéri sporttevékenységekre.

 

A tábor helyszíne: Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, Kisvárda

A tábor előkészítői: Agárdi Gáborné, dr. Gulácsyné Turi Erika Erzsébet, Komár Lívia, Vida Szűcs Mária

A tábor megvalósítói: Agárdi Gáborné, dr. Gulácsyné Turi Erika Erzsébet, Vida Szűcs Mária

A tábor egyes programjának megvalósítói: Szankuné Ésik Gabriella testnevelő tanár, Gyüre Tamás néptánctanár

A kisvárdai Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola nyári tábora két tevékenységre épült, a közös művészeti foglalkozásokra, és a főként szabadtéri sporttevékenységekre.

Előkészítés:

A tábor előkészítése jelentős plusz feladatot jelentett a szervezők számára, össze kellett hangolni a művészeti- és sporttevékenységet úgy, hogy a helyes arányokat, az idővel való megfelelő gazdálkodást, és a változatosságot is biztosítsuk a tábor során. A fogadó intézménnyel és a tábori programok megvalósítóival való folyamatos egyeztetés, az adminisztráció, a költségvetés tervezése, a szabadtéri játékok megtervezése, ehhez az eszközök beszerzése, a beköltözés megszervezése (hangszerek, kották elhelyezése), a váratlan feladatok nagy kihívást jelentettek úgy, hogy közben a pedagógusok a tanévzáró feladatokkal is el voltak foglalva.

 

A táborozók elhelyezéséről és ellátásáról a Szent László Iskola gondoskodott, kollégiumi szállást, próbatermeket, eszközöket, étkezést (reggelit, ebédet, uzsonnát, vacsorát) biztosított.

A növendékek gordonka és zongora szakos zeneiskolai tanulók, kiegészülve két idősebb csellistával. A csellózenekar munkáját segítette még kisegítőként 2 volt növendékünk,

A növendékek gordonka és zongora szakos zeneiskolai tanulók, kiegészülve két idősebb csellistával. A csellózenekar munkáját segítette még kisegítőként 2 volt növendékünk, valamint egy ütős tanulónk.

A napi program beosztása: minden nap reggeli torna Agárdi Gáborné vezetésével, 10 órától csellózenekari próba, a zongoristáknak tanítás, ill. kamaraóra (négykezes és cselló-zongora kamaraművek tanulása). Délután sportprogramok, este szabadidő, vagy közös játék.

  1. nap: június 22.

A kollégiumba a tervektől némileg eltérve 11 óráig költöztek be a diákok. Ezt követte egy rövid megbeszélés, ahol a legfontosabb szabályokat és a programokat, időbeosztásokat ismerhették meg a növendékek. Rövid próba, ill. tanítás következett. Délután 14-16 óra között Szankuné Ésik Gabriella tornatanár bemelegítést, játékos csapatversenyt és. szabadtéri foglalkozást tartott.

A 21 órakor induló, kb. 3 órányi éjszakai túrát Darmai József vezette. A túravezető ingyen vállalta a kirándulást.

  1. nap: június 23.

A délelőtt – a tervek szerint – zenei foglalkozással telt el. 14 órakor a dögei AMEKO Lovasklub és Szabadidőcentrum lovaskocsival szállította ki a tábor résztvevőit a helyszínre, ahol egy teljes délutánt töltött el a csapat. A lovasklub vezetőjének ismertetője után a diákok kipróbálták a gyakorlatban a ló ápolását, ezt követte a csoportos lovaglás, állatsimogató. A tanulók birtokba vehették a drótkötélpályát, a trambulint, a játszóteret. A klub a hazautazás is lovaskocsival biztosította.

  1. nap: június 24.

A délelőtti zenei foglalkozások és az ebéd után 15 órától kb. 60 percben vidám szabadtéri játék következett (lufis, vizes vödrös, labdás, nevetős, mondatalkotásos, csokievés). A táborozók ezután előkészítették az esti szalonnasütés helyszínét, eszközeit. A Szent László Iskola biztosította a szalonnasütéshez az élelmiszert. Az esti programra meghívást kaptak a szülők is. A szalonnasütés az esős idő miatt kb. 22 órakor fejeződött be.

  1. nap: június 25.

A nap az összpróba és a koncertezés jegyében telt el. Az előzetes tervektől eltérően nem templomi hangversenyre került sor, hanem a városi Konferencia Központban léptek fel a zongoristák és a csellózenekar. Igény volt szabadtéri hangverseny megrendezésére, ám az időjárás ezt meghiúsította. Közkívánatra 2 (kb. 60 perces) hangversenyt tartottak a táborozók, 16 órakor a délutánit, 19 órakor az estit. A koncerteken a csellóegyüttes előadásában közismert filmzenék, az együttes tagjaiból alakult kvartett előadásában komoly és könnyűzenei darabok, a zongoristák előadásában szóló és négykezes művek hangoztak el. Az együttműködés szép példája volt a kis zongoristák és képzettebb, idősebb csellisták közös muzsikálása. A nap közös esti beszélgetéssel és játékkal zárult.

  1. nap: június 26.

A tábor utolsó napjának délelőttjén 10 órától Gyüre Tamás néptánctanár tartott 60 perces táncházat. A foglalkozás lebonyolításában nehézséget okozott az áramszünet, a zenét énekléssel pótolta a csapat.

Ebéd után, 13 órakor zárt a tábor.

A Szent László Iskola vezetői és dolgozói a tábor sikeres megrendezéséhez minden támogatást megadtak, és a tábor ideje alatt minden kérést, igényt teljesítettek.

 

Vida Szűcs Mária

projektasszisztens

 

Tanulói hozzászólások, vélemények:

Máté Csaba Csongor: Szuper volt minden, és szuper volt hallgatni, ahogy csellóztunk.

Monostory Sarolt: Nagyon elégedett vagyok a táborral.

Kerezsi Eszter: Tele vagyok élményekkel.

Balogh Ágnes: Ez volt a világ legjobb tábora, mert a barátaimmal voltam együtt.

KISVARDA-WEINER A-NYARI TABOR (1) KISVARDA-WEINER A-NYARI TABOR (2) KISVARDA-WEINER A-NYARI TABOR (3) KISVARDA-WEINER A-NYARI TABOR (4) KISVARDA-WEINER A-NYARI TABOR (5) KISVARDA-WEINER A-NYARI TABOR (6) KISVARDA-WEINER A-NYARI TABOR (7)